
Ο Βυζαντινός ναός της Παναγίας του Λεβιδίου αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο που στην αρχαιότητα τιμούσαν την Ύμνια Αρτέμιδα. Ο χώρος αποπνέει μυστήριο και κατάνυξη. Ο ναός έχει ενσωματωμένα σπαράγματα του αρχαίου ιερού. Πολύ κοντά εντοπίζονται τα ερείπια της αρχαίας Ελυμίας, που πιθανόν να ταυτίζονται με τη σύγχρονη Λάμνα.
Πολύ κοντά στο Λεβίδι περιμένει τον ταξιδιώτη ο υπέροχος οικισμός της Βλαχέρνας. Ιστορική περιοχή μεγάλης σημασίας, σήμερα αναδεικνύεται σε λατρεμένο προορισμό της Αρκαδίας. Με πολλές διαδρομές που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης, με μοναδικά μνημεία και απαράμιλλη φιλοξενία αποτελεί έναν παράδεισο όλες τις εποχές του χρόνου. Από εδώ μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει ως το Κάστρο του Μπεζενίκου, με την επιβλητική Ντάπια και να θαυμάσει την απέραντη θέα.
Οι όμορφοι οικισμοί που απλώνονται γύρω από το Λεβίδι αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο, άρρηκτα δεμένο με την υπέροχη φύση. Η Παναγίτσα, η Χωτούσα και τα υπόλοιπα χωριά αποτελούν μικρές μυστικές καταφυγές που προσφέρονται για αποδράσεις και εξερευνήσεις. Με άφθονες πηγές και πολλά βυζαντινά εκκλησάκια προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, όλο το χρόνο. Εδώ βρίσκεται και το κεφαλάρι της Παναγίτσας, ο αρχαίος Ρεύνος, που αποτελεί την πηγή του Τράγου ποταμού.
Μια όμορφη περιήγηση μπορεί να καταλήξει στο Δάρα, πριν πάρει κανείς το δρόμο της επιστροφής για την Τρίπολη. Είναι ένα όμορφο χωριό που μπορεί να φιλοξενεί όλον τον χρόνο τους επισκέπτες. Μέσα στο κατάφυτο τοπίο, με παραδοσιακά σπίτια και ανοιχτόκαρδους κατοίκους, αποτελεί αγαπημένη γωνιά της Αρκαδίας. Η σημερινή Καστανιά, η λοφοσειρά που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κνάκαλος στεφανώνει τον κάμπο του Δάρα μαζί με το Μαίναλο και το Φαλκό. Μικρά ποτάμια, ο Μυλάοντας και ο Μαλοίτας δροσίζουν τον τόπο μαζί με τον αέναο Τράγο ποταμό. Το Δάρα στην αρχαιότητα ονομαζόταν Νάσοι, νησιά δηλαδή και μάλλον ήταν παρόχθιος οικισμός κάποιας λίμνης που αποξηράνθηκε. Το βουνό που εποπτεύει το Δάρα, ο Φαλκός, στην αρχαιότητα λεγόταν Όρυξις. Ο σημερινός Σαϊτάς, η κορυφή του βουνού, πρέπει να υπήρξε χώρος μεταλλείων από τα πανάρχαια χρόνια.
Στο Δάρα λειτουργεί το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού, που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη συλλογή, τη διαφύλαξη, τη συντήρηση και την προβολή του πολιτιστικού πλούτου του χωριού και της όμορης περιοχής, στην ανάδειξη και τη διάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με την τοπική κουλτούρα και λαογραφία, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την ιστορία, την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού, που ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Δαραίων, εκτίθενται αντικείμενα (ξυλόγλυπτα με εγχάρακτα και ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία) από τη συλλογή του Ιωάννη Μπακόπουλου (1902-1995), ο οποίος δώρισε στο χωριό τη συλλογή του το 1993. Τα έργα τέχνης, πολλά από τα οποία φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη, δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με τον κόσμο της ξυλογλυπτικής, την τοπική παράδοση και την ιστορική διαδρομή του χωριού.