
Διαδρομή: Τρίπολη – Στενό – Αμπελώνες Μοσχοφίλερου στα Αγιωργήτικα – Βυζαντινό Μουχλί -Σταθμός Τρένου στο Παρθένι – Ελαιοχώρι
Πολύ κοντά στην Τρίπολη, στα έξι χιλιόμετρα, βρίσκεται το Στενό, ένα πανέμορφο χωριό. Είναι χτισμένο στην ρίζα του όρους Κτενιάς, και εποπτεύει τον εύφορο κάμπο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη δενδροκαλλιέργεια, μιας και ο κάμπος βγάζει πατάτες, σκόρδα, αλλά και υπέροχα κεράσια, μήλα και αχλάδια. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού είναι πολύ δραστήριος και διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια που ζωντανεύουν τον τόπο. Τη δεκαετία του 1980 έγινε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Ήρθε στο φως προϊστορική μεταλλουργική εγκατάσταση, που λειτούργησε από το 1700 προ Χριστού μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.
Στο Στενό, στα Λιθοβούνια και τα Αγιωργίτικα της Μαντινείας καλλιεργείται το λαμπερό μοσχοφίλερο, αυτό το θαυμάσιο δώρο της φύσης. Η οινική παράδοση της περιοχής είναι αδιάκοπη από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Μια βόλτα σους αμπελώνες πριν να απολαύσει κάποιος το εκλεκτό κρασί είναι ένα ταξίδι στην ευγενική τέχνη του αμπελουργού.
Πολύ κοντά στο Παρθένι και τα Αγιωργίτικα βρίσκεται η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μουχλίου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία όλης της Ελλάδας. Μαζί με το Μυστρά και τη Μονεμβασιά υπήρξαν τα μεγαλύτερα δυναμάρια της Πελοποννήσου. Η Παναγιά η Μουχλιώτισσα, παλιά μητρόπολη, στέκει περήφανη. Πολλοί θρύλοι ζώνουν την περιοχή, απότοκοι του μεγάλου παρελθόντος. Έχουν να λένε πως τα βράδια, πριν από σημαντικές ιστορικές στιγμές οι καμπάνες της εκκλησιάς σήμαιναν μέσα στη νύχτα. Οι καμπάνες όμως έχουν λαφυραγωγηθεί και κανείς δεν ξέρει να πει από ποιον κόσμο έρχονταν οι κωδωνοκρουσίες.
Κάτω από το μυθικό Παρθένιο Όρος βρίσκεται το ομώνυμο χωριό. Πανάρχαιος οικισμός, πνιγμένος στα πλατάνια. Ένα από τα ομορφότερα σημεία είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός που άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπήρξε σημείο αναφοράς των Αρκάδων και τόπος συνάντησης βέβαια με τους ξενιτεμένους.
Η βόλτα αυτή τελειώνει όμορφα με μια περιήγηση στο Ελαιοχώρι. Είναι ένας πανέμορφος οικισμός. Το όνομά του βέβαια το οφείλει στην καλλιέργεια της ελιάς. Μάλιστα στα τέλη του Αυγούστου με τη συνεργασία του Δήμου Τριπόλεως γίνεται η γιορτή της ελιάς. Οι γυναίκες φτιάχνουν πεντανόστιμα εδέσματα με τον θαυματουργό αυτό χυμό της ζωής για να τα προσφέρουν στους επισκέπτες που συρρέουν.