Όρος Μαίναλο - Το Βουνό των Θαυμάτων

Όρος Μαίναλο – Το Βουνό των Θαυμάτων

Το Μαίναλο είναι η ίδια η ψυχή της Αρκαδίας. Στα φαράγγια του κρύβονται ανείπωτης ομορφιάς περάσματα, σχεδόν αλλόκοσμα. Στις κορυφές του έχουν περπατήσει θεοί και ήρωες. Το όνομά του σημαίνει την ιερή μανία, τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση.

Πραγματικά σε αυτό εδώ το βουνό περιπλανήθηκαν αρχαίοι σοφοί και μύστες και μάντεις και καθαγίασαν κάθε πέτρα και κάθε πηγή. Οι ιερείς του Διός και οι ακόλουθοι του Πάνα, οι αυστηρές παρθένες που συντρόφευαν την Αφροδίτη, οι αφοσιωμένες στον Διόνυσο Μαινάδες και οι ευλαβείς μοναχοί της ορθοδοξίας, όλοι έχουν αφήσει το χνάρι τους σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Κάθε μονοπάτι στο Μαίναλο, κάθε καταφυγή, κάθε δροσερή πηγή, έχει να διηγηθεί κι ένα παραμύθι.

Ο μύθος γίνεται ιστορία, τα πραγματικά γεγονότα μυθοποιούνται. Οι θεοί συνομιλούν με τους ανθρώπους και μυστικές παράδοξες φλόγες μιας κρυφής πραγματικότητας γίνονται οδοδείκτες εξαίσιων διαδρομών. Το Μαίναλο αποτελεί ένα φαινόμενο τόσο φυσικό όσο και πολιτισμικό. Η πλούσια βλάστηση και η ανυπότακτη πανίδα είναι τα πρώτα υλικά. Δεν είναι τυχαίο πως το οικοσύστημα του Μαινάλου εντάχθηκε στο δίκτυο προστασίας και ανάδειξης Natura 2000. Πρόκειται για μια κιβωτό της ανέγγιχτης και διαρκώς σε κίνηση ζωής.

Στο Μαίναλο ρέει ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας της Πελοποννήσου που με τα φανερώματά του δροσίζει τη γη. Μέσα σε αυτό το αειφόρο εργαστήριο ο άνθρωπος από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα πρόκοψε, ημέρωσε και αύξησε τα ζωντανά, θρησκεύτηκε, ανέπτυξε τις τέχνες και τον πολιτισμό. Έφτιαξε όμορφα χωριά για να κατοικήσει και να αναπτυχθεί. Και πολέμησε όταν χρειάστηκε για να διατηρήσει αυτήν την ομορφιά απόρθητη και άγιασε με το αίμα του τα ρουμάνια. Το Μαίναλο το τραγούδησε ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Γκαίτε, ο Σίλλερ.

Εν πολλοίς είναι αυτό το όρος με τα 1980 μέτρα ύψος που πυροδότησε την παγκόσμια αγάπη για την Αρκαδία των ποιμένων και των θεών. Και αυτή η Αρκαδία είναι ανέγγιχτη, είναι εδώ, μπροστά στα μάτια του σύγχρονου ταξιδιώτη. Η Οστρακίνα και το φαράγγι του Λούσιου, το Αρκουδόρεμα και η Βυτίνα, η Δημητσάνα και η Τρίπολη είναι ζωντανές παρακαταθήκες της γητεμένης Αρκαδίας.

Το Μαίναλο στέκεται πάντα φρουρός και πάντα καλεί με τα θροΐσματά του σε μαγεμένες διαδρομές.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 25 χλμ.

Προβολή Όρος Μαίναλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Print Friendly, PDF & Email

Top