Πιάνα

Πιάνα

Η επικράτεια του Πανός. Από τον αδάμαστο και γονιμοποιό θεό της βλάστησης και της ζωής πήρε το όνομά της αυτή η περιοχή της Φαλάνθου. Κοιτώντας ένα γύρο κανείς το πράσινο να κατακλύζει τη γη, καταλαβαίνει γιατί είχε εδώ το βασίλειό του ο θεός που ξελόγιαζε τις νύμφες.

Το χωριό της Πιάνας, άλλοτε έδρα του δήμου Φαλάνθου, απλώνεται ένθεν κακείθεν ενός παράδοξου βράχου, απότομου, που μοιάζει με έργο ενός Τιτάνα γλύπτη. Και σε αυτόν το βράχο υψώνεται περήφανος ο Άη Γιώργης της Πιάνας, μια μοναδική σε ομορφιά και δύναμη εκκλησία. Η Πιάνα έχει χαρακτηριστεί, και δίκαια, ως διατηρητέος οικισμός. Κι αυτό οφείλεται στην προσήλωση των κατοίκων του στην παράδοση. Το προσεγμένο λαογραφικό μουσείο της Πιάνας διαφυλάσσει όλο το πανόραμα της εντόπιας ζωής.

Τα σπίτια αποτελούν ξεχωριστό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Η Πιάνα είναι ιστορικός τόπος. Αναβίωσε το 1600 περίπου και έμελλε να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επανάσταση. Εκτός της συμμετοχής των παλικαριών της η Πιάνα υπήρξε και ο κύριος προμηθευτής του ψωμιού που στύλωσε τους εξεγερμένους Έλληνες. Τα νερά της Πιάνας υδροδοτούν την Τρίπολη και μπορούμε να φανταστούμε την αφθονία τους. Όμορφες και περήφανες βρύσες, όπως του Κάπα ή τη Βρύση του αφέντη στον κάτω μαχαλά πιάνουν τα νερά και τα προσφέρουν σα δώρο στους ανθρώπους. Η Θέση της Πιάνας στο Μαίναλο, που είναι ανατολική, της προσφέρει άφθονη ηλιοφάνεια.

Κοντά της βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Διπαίας. Στον κάμπο της Πιάνας περνάει ο ποταμός Ελισσώνας και από πάνω του το Πιανοβούνι εποπτεύει. Είναι ένα πανέμορφο χωριό, μια σημαντική ψηφίδα στο συνολικό ψηφιδωτό της Αρκαδίας.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 19 χλμ.


Προβολή Πιάνα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly

Top