Ροεινό

Ροεινό

Το όνομα του χωριού είναι χαριτωμένος και εύηχος αναγραμματισμός του αρχικού που ήταν Ορεινό. Μετά από μια καταπράσινη διαδρομή ο ταξιδιώτης θα βρεθεί σε ένα χωριό κόσμημα σκαρφαλωμένο 1100 μέτρα πάνω στο Μαίναλο. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο μετά τη Βυτίνα.

Είναι ξακουστή η εκκλησιά του Ροεινού, ο Άγιος Γεώργιος. Οι Ροεινιώτες τον αγαπούν τόσο πολύ που στα τραγούδια τους τον συγκρίνουν με την Αγιά Σοφιά στην Πόλη. Πρόκειται για σπουδαίο ναό χτισμένο το 12ο αιώνα. Φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Δύο ακόμα ναοί, αυτός του Αγίου Δημητρίου, χτισμένος το 13ο αιώνα και της Παναγίας του 16ου αιώνα μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική ιστορία του Ροεινού. Πράγματι το Ροεινό είχε μεγάλες σχέσεις τόσο με τα μοναστήρια του Μυστρά όσο και με τη μεσαιωνική Ταβία, τη σημερινή Δαβιά, όπου και άκμασε μία από τις πιο σπουδαίες σχολές αγιογραφίας της ύστερης περιόδου. Δείγματα αυτής της σχολής υπάρχουν στην εκκλησία της Θεοτόκου. Το Ροεινό άκμασε τόσο κατά τους μέσους χρόνους, όπου και ήταν έδρα της Φαλάνθου, όσο και κατά την επανάσταση, αφού πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα πεδινά για πιο οχυρούς τόπους.

Το χωριό ατενίζει όλο το οροπέδιο της Δαβιάς και προσφέρει γαλήνη και ανάπαυση μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο… Στην πλατεία του υπάρχουν πολλά όμορφα μαγαζιά που υποδέχονται τους επισκέπτες.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 16 χλμ.


Προβολή Ροεινό σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly

Top