Οικεία Καρυωτάκη

Οικεία Καρυωτάκη

Το κομψό δίπατο που στεγάζει σήμερα το Πρυτανείο ήταν το πατρικό σπίτι του μελαγχολικού ποιητή. Ο Κωνσταντίνος Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου του 1896. Ο άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή μην αντέχοντας τις κοινωνικές συμβάσεις και την αδικία, είναι σίγουρο πως αν είχε γεννηθεί λίγο νωρίτερα, στην επανάσταση, ή και πάλι λίγο αργότερα, στην αντίσταση, θα είχε λάβει μέρος στους αγώνες. Από όλο του το έργο διαφαίνεται ο ηρωικός χαρακτήρας του που δεν μπόρεσε να εκφραστεί σε καιρούς αδράνειας.

Η Τρίπολη αγάπησε πολύ τον αδικοχαμένο νεαρό. Η προτομή του, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, κοσμεί την πόλη. Το σπίτι του, στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κώστα Καρυωτάκη ανακαινίστηκε το 1998 από το ΥΠΕΧΟΔΕ.

Το οίκημα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικού ρυθμού. Με έναν σχετικό εκλεκτικισμό και με δάνεια από την παράδοση ο νεοκλασικισμός σφράγισε την αρχιτεκτονική ιστορία της Τρίπολης και της έδωσε ένα πραγματικά αρχοντικό χαρακτήρα. Το κτήριο ανήκε στην μητέρα του Καρυωτάκη, την Αικατερίνη Σκάγιαννη. Το γένος της μητέρας του ήταν από τις επιφανέστερες οικογένειες της Τρίπολης. Ο πατέρας της ήταν σχολάρχης, σεβαστός για την ευρυμάθειά του. Ο Καρυωτάκης βέβαια ακολούθησε την οικογένειά του στις πολλές μετοικήσεις, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του. Όμως επέστρεφε πάντα στην Τρίπολη και αγάπησε πολύ την Αρκαδία. Άλλωστε η «συμφιλίωση με το άπειρο» που πόθησε, είναι αρκαδικό φαινόμενο.

Print Friendly

Top