Βίλα Τουρκοβασίλη

Βίλα Τουρκοβασίλη

Η βίλα Τουρκοβασίλη είναι ένα εμβληματικό κτήριο της Τρίπολης. Πνιγμένη στο πράσινο, κοντά στην εκκλησιά του Αγίου Τρύφωνα, αποπνέει μυστήριο και προδίδει αλλοτινή δόξα. Ο Τουρκοβασίλης ήταν πολιτικός, εξελέγη βουλευτής και υπήρξε σημαντικός άνδρας της Τρίπολης.

Ο απέραντος κήπος της βίλας, με τις αλέες του, τα μονοπάτια και τους κισσούς υπήρξε ο παράδεισος των παιδιών. Όλοι οι παλιοί Τριπολίτες έχουν να θυμούνται το μαγικό κόσμο αυτού του κήπου.

Το οίκημα αποτέλεσε για χρόνια κοσμικό κόμβο της πόλης. Από τις σάλες του ακουγόταν τις νυχτιές η μουσική που συνόδευε τις βεγγέρες. Εδώ όμως έγιναν και μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του ταραγμένου 20ου αιώνα. Ο Θεόδωρος Τουρκοβασίλης, νομικός στο επάγγελμα, συμμετείχε σε πολλές κυβερνήσεις. Σε αυτήν του Γούναρη, του Τσαλδάρη, του Κονδύλη. Με διαταγή του Μεταξά συλλαμβάνεται και εξορίζεται, μιας και συμμετείχε σε κίνημα ανατροπής του καθεστώτος. Το 1943 αναλαμβάνει τη διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος. Τρεις μήνες αργότερα όμως η κατοχική κυβέρνηση τον συλλαμβάνει εκ νέου και φυλακίζεται. Ο Θεόδωρος Τουρκοβασίλης ήταν ένας μάχιμος και άφοβος άνθρωπος.

Print Friendly

Top