Οικία Συναδινού

Οικία Συναδινού

Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και άνθρωπος των γραμμάτων γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1878. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά νωρίς εργάστηκε ως δημοσιογράφος δίπλα στον Βλάση Γαβριηλίδη. Ως συγγραφέας συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς θιάσους του 20ου αιώνα και με τις μεγάλες κυρίες Κυβέλη και Κοτοπούλη. Πιο γνωστό έργο του είναι ο Καραγκιόζης, που υπήρξε και μεγάλη επιτυχία της Κοτοπούλη. Την δεκαετία του 1930 διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και Διευθυντής της Δημοτικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και, μετά τον πόλεμο, Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 1932 έως το 1946 διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ήταν εκδότης πολλών εφημερίδων και περιοδικός. Υπήρξε πολυγραφότατος. Η θεατρική του παραγωγή ανέρχεται σε 58 έργα. Συνέγραψε όμως και δοκίμια, όπως και την Ιστορία της Νεοελληνικής Μουσικής.

Το σπίτι που γεννήθηκε ο σπουδαίος αυτός Αρκάς βρίσκεται στην καρδιά της Τρίπολης. Είναι ένα αξιόλογο νεοκλασικό, αρχοντικό, μιας και η οικογένειά του ήταν ιδιαίτερα εύπορη. Το σπίτι είναι διώροφο. Στο ισόγειο παλαιότερα στεγάζονταν καταστήματα και η καθεαυτό οικία ήταν στον 1ο όροφο. Πρόκειται για ένα κλασικό δείγμα της παλιάς, αρχοντικής Τρίπολης.

Print Friendly

Top