Αλωνίσταινα

Αλωνίσταινα

Στα 25 χιλιόμετρα από την Τρίπολη βρίσκεται η μοναδική Αλωνίσταινα. Είναι η πολιτεία των άφθονων νερών. Ο τόπος κατοικείται από τη βαθειά αρχαιότητα, ακριβώς λόγω του προνομίου του νερού. Είναι σκαρφαλωμένη στα 1200 μέτρα και ανήκει στα υπέροχα χωριά της Φαλάνθου. Την στολίζουν πολλές εκκλησίες.

Το Κεφαλόβρυσο, ονομαστή πηγή, είναι το αγίασμα του Αγίου Νικολάου που τιμάται εδώ. Πάμπολλες βρύσες χαρίζουν δροσιά στον τόπο. Έτσι θεόρατα πλατάνια, ακακίες και πουρνάρια στολίζουν το σώμα της Αλωνίσταινας. Τα παλιά χρόνια τα χάνια της Αλωνίσταινας ήταν ξακουστά για τη φιλοξενία που πρόσφεραν στους στρατοκόπους. Κοντά στο κεφαλάρι του Αγίου Νικολάου βρίσκονται τα ερείπια από ένα τέτοιο χάνι. Όπως και όλη η Αρκαδία έχει μακρά παράδοση στη φιλοξενία. Το υπέροχο κλίμα που προσφέρει το Μαίναλο, τα πάμπολλα δέντρα, η διατηρημένη αρχιτεκτονική και οι πολλές εκκλησιές δημιουργούν μια ακαταμάχητη αίσθηση στον ταξιδιώτη. Η ιστορία της είναι μεγάλη, όπως και μεγάλη είναι η προσφορά της στην επανάσταση του 1821.

Τα σπίτια της είναι φτιαγμένα από λαγκαδιανούς μαστόρους, φημισμένους για την τέχνη τους. Έχουν μεγάλα τοξωτά ανοίγματα και πυργόσχημη κατασκευή. Η περιοχή έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η Αλωνίσταινα ανήκει στις αρχαίες πόλεις που συνδέονταν με τους περίφημους αρμακάδες, τους δρόμους της αρχαιότητας οι οποίοι συνέθεταν το εμπορικό δίκτυο. Η σημερινή Αλωνίσταινα έχει πάρα πολλά παραδοσιακά καταλύματα για να φιλοξενήσει τους σύγχρονους περιηγητές. Το περίφημο ελατίσιο μέλι της, γνωστό σαν βανίλια Μαινάλου υπάρχει στα καταστήματα πραγματικά παραδοσιακών προϊόντων.

Εδώ μπορεί επίσης να απολαύσει αγνά γαλακτοκομικά, σπάνια και ευεργετικά βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά. Και στις αυθεντικές ταβέρνες της Αλωνίσταινας να γευτεί εξαίρετο παστό και άλλους «κρεούς μεζέδες» με τη σφραγίδα της παράδοσης.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 25 χλμ.

Προβολή Αλωνίσταινα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Print Friendly, PDF & Email

Top