Βαλτέτσι

Βαλτέτσι

Ένα χωριό που έγινε δρόμος στην Αθήνα για να τιμηθεί η μεγάλη του προσφορά στην επανάσταση. Βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων και υψόμετρο 1050 μέτρων. Η θέση του είναι σε ένα μικρό οροπέδιο ανάμεσα σε τέσσερεις λόφους: Χωματοβούνι, Μύλοι, Νταβρουλέικα και Κούκοι.

Ο τόπος οικίστηκε γύρω στο 1650 ξανά, γιατί και στην αρχαιότητα ήταν κατοικημένος. Υπήρξε το θέατρο της σπουδαίας και καθοριστικής μάχης του Βαλτετσίου. Η πλατεία του χωριού, γεμάτη με πλατάνια, φιλοξενεί το μνημείο αυτών των μεγάλων στιγμών και ανδριάντες του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά. Το Βαλτέτσι είναι μια καθαρά ποιμενική κοινότητα. Τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι ξεκαλοκαίριαζαν εδώ και το χειμώνα κατέβαιναν στα πιο πεδινά. Οπότε υπήρχε και το παράδοξο τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολειό τους το καλοκαίρι και να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι. Η εκκλησιά του χωριού έγινε με επιστασία του Γέρου του Μοριά και έχει αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό της Αθηνάς Σώτηρος. Είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο.

Στο Βαλτέτσι γίνονται πολλές γιορτές και πανηγύρια, όλο το χρόνο, που ενώνουν τους κατοίκους και προσελκύουν τους επισκέπτες. Η περιοχή, λόγω του ποιμενικού χαρακτήρα της, έχει κρατήσει ανόθευτους τους κώδικες της τιμής, της φιλοξενίας, της αγάπης για τους οικείους αλλά και τους ταξιδιώτες. Με τον άγριο αλλά όμορφο χαρακτήρα του τοπίου και το σπάνιο ήθος των ανθρώπων αποτελεί μια νησίδα μέσα στο χρόνο και το χώρο.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 12 χλμ.


Προβολή Βαλτέτσι σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly

Top