Η Αρκαδία μαγεύει την Παγκόσμια Ψυχή

Η Αρκαδία μαγεύει την Παγκόσμια Ψυχή

Η Αρκαδία δεν είναι απλά ένας τόπος. Έχει μια ιδιότυπη επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή. Λειτουργεί σαν μια “terra incognita”, μια μυστική εσωτερική γη των θαυμάτων. Όλα τα ελληνικά φύλα αναγνώριζαν την Αρκαδία ως κοιτίδα του ανθρώπου. Την αρχαία παράδοση τη διατρέχει η εμμονή ενός κατακλυσμού από τον οποίο μόνο στην Αρκαδία μπόρεσε να διασωθεί ο άνθρωπος. Αρκαδικοί μύθοι καθαρά κοσμολογικοί, που δηλώνουν αστρονομική και φυσιοκρατική γνώση, έχουν μπει κάτω από την παρατήρηση όχι μόνο των εθνολόγων, αλλά και των θεωρητικών φυσικών.

Η Αρκαδία με τις λόχμες της και τα πανάρχαια ιερά της ήταν πάντα ένας τόπος φορτισμένος από δυνάμεις που ξεπερνούν την ανθρώπινη αντίληψη και τις αισθήσεις. Η μαντική, η ιεροπραξία, οι μυστικές τελετές που γίνονταν στις αρκαδικές καταφυγές εξάπτουν την φαντασία. Αλλά και στην ορθόδοξη παράδοση η Αρκαδία συμμετέχει προνομιακά. Τα θαύματα και οι επιφάνειες κατακλύζουν τη βιβλιογραφία.

Υπάρχει μέσα στην Αρκαδία κάτι πολύ αρχέγονο, που δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η Αρκαδία ζει τις αλλαγές, δέχεται τις επιρροές. Αλλά τελικά μεταλλάσσει τα στοιχεία σε κάτι εντελώς δικό της. Μοιάζει σαν ένα εργαστήριο δυνάμεων και ενεργειών που ζωοποιούν το χώρο, τον κάνουν έμψυχο. Κάνουν τη φύση, θα έλεγε κανείς, να έχει συνείδηση της ύπαρξής της. Την κάνουν έλλογο συνομιλητή του ανθρώπου. Πέτρες και ρυάκια, σπηλιές και σύδεντρα δονούνται σε έναν ρυθμό που έρχεται από πολύ, πολύ παλιά.

Όταν βρεθείτε στην Αρκαδία, θα πρέπει ίσως να ξεχάσετε τις παραδοχές που μας κλείνουν το μυαλό. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η εντύπωση που αφήνει η Αρκαδία: πως ο κόσμος δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε.
[raw][/raw]

Print Friendly, PDF & Email

Top