
Διαδρομή: Τρίπολη – Μονοπάτι του Παυσανία – Τρενογέφυρα Μάναρι – Ι.Μ. Καλτεζών
Η Αρκαδία ήταν η λατρεμένη του Παυσανία. Πέρασε τρία ολόκληρα χρόνια περιηγούμενος σε αυτήν τη μυστική γη. Και τον θάμπωσε τόσο πολύ που αφιέρωσε είκοσι ολόκληρα χρόνια από τη ζωή του μελετώντας την. Οι αφηγήσεις του υπήρξαν το ευαγγέλιο των αρχαιολόγων, για όλη την Ελλάδα βέβαια. Όμως ειδικά στην Αρκαδία στάθηκε εκστατικός, τόσο από την ομορφιά του τοπίου όσο και από τη σοφία των ανθρώπων. Τα βήματά του έχουν αποτυπωθεί σε ένα μονοπάτι που φέρει το όνομά του. Οι σύγχρονοι περιηγητές και οι ταξιδευτές ακολουθούν τα χνάρια του Παυσανία και βλέπουν με τα μάτια τους την ομορφιά που τόσο γλαφυρά περιέγραψε. Ρεματιές, ξέφωτα, βαθύσκιες γωνιές, σημάδια της πανάρχαιας ιστορίας και παραδοσιακοί οικισμοί βρίσκονται σε αυτό το διάβα. Είναι συχνές οι συνάξεις των οδοιπόρων και των ορειβατών που θέλουν να μοιραστούν τη συγκίνηση του ταξιδιού.
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας είναι η τρενογέφυρα στο Μάναρι. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό άθλο. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1898. Το εκπληκτικό είναι πως ουδέποτε χρειάστηκε διόρθωση, επέμβαση ή συντήρηση. Και επίσης ουδέποτε επηρεάστηκε από τα καιρικά φαινόμενα. Είναι κατασκευασμένη από ντόπια πέτρα, φερμένη από τον ορεινό όγκο του Σπαρτιά. Η Στάση της ήταν ένα κομψοτέχνημα από πελεκητή πέτρα. Το τρένο υπήρξε για πολλά χρόνια η ζωτική αρτηρία της Αρκαδίας και επηρέασε σημαντικά την εμπορική και κοινωνική ζωή. Οι όμορφες καμάρες της γέφυρας δένουν αρμονικά με τη φύση, λες και ήταν πάντα εκεί. Πολύ κοντά στον γραφικό οικισμό του Μάναρη είναι και οι πηγές του Αλφειού ποταμού.
Ανηφορίζοντας λίγο ακόμα ο ταξιδευτής βρίσκεται στην ιστορική και πανέμορφη Μονή Καλτεζών. Μπορεί να πλανηθεί στα χνάρια της πρώτης Πελοποννησιακής γερουσίας που έγινε εδώ και να ζητήσει την προστασία του Αγίου Νικολάου, μιας και μαρτυρούνται πολλά θαύματα της μονής.