Αρχαίο Θέατρο Τεγέας

Αρχαίο Θέατρο Τεγέας

Τα σπαράγματα του σημαντικού αυτού θεάτρου βρίσκονται στη θέση Επισκοπή, όπου υπήρχε και η αρχαία βασιλική του Νικλίου. Ο Τίτος Λίβιος μας παραδίδει πως το θέατρο επιχορηγήθηκε γενναία για την κατασκευή του από τον ελληνόκαρδο βασιλιά της Συρίας Αντίοχο τον 4ο τον Επιφανή. Σίγουρα όμως υπήρχε αρχαιότερη κατασκευή, πριν από τον 2ο π.Χ αιώνα, δεδομένης της μεγάλης παράδοσης της Τεγέας στην ποίηση και στον τραγικό λόγο.

Το θέατρο δέσποζε στην καρδιά της πόλης και δεν ήταν εξόριστο σε κάποιον από τους κοντινούς λόφους. Έτσι έπαιζε συμπληρωματικό της αγοράς ρόλο και σαφώς είχε σημαντική θέση στη ζωή της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή στην πολιτική ζωή της Τεγέας.

Την ύπαρξη του θεάτρου λόγω των εδαφικών κυρτώσεων αντελήφθη πρώτος ο σπουδαίος γερμανοεβραίος ελληνιστής Ροτ. Κατόπιν η γαλλική αρχαιολογική σχολή ανέσκαψε το χώρο φέρνοντας στο φως τμήματα του αναλλήματος και δύο θρόνους από τα καθίσματα των επισήμων που σήμερα φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Τεγέας.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 7 χλμ.

Η Τεγέα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη στο δρόμο προς Σπάρτη.  Τεγέα ετυμολογικά σημαίνει «στεγασμένη». Ήταν λοιπόν από τις πρώτες πόλεις της Αρκαδίας με πραγματική αρχιτεκτονική. Ιδρύθηκε, κατά τη γνωστή παράδοση από τον εγγονό του Πελασγού. Εδώ, λέει ο μύθος, γεννήθηκε ο μεγάλος εραστής της ζωής, ο Πάνας.

Ολόκληρη η πόλη ήταν αφιερωμένη στην Αλέα Αθηνά, τη στοργική προστάτιδα. Στην πραγματικότητα η πόλη προήλθε από συνένωση ανεξάρτητων πολισμάτων.

Οι δήμοι Κορυθέων, Γαρεατών, Φυλακέων, Καρυατών, Οιατών, Βωραχιδών, Μανθυρέων, Εχενιδών, Αφειδάντιων και οι φυλές Ιποθίτιδα, Καριώτιδα, Απολλωνιάτιδα και Αθηναιάτιδα ενώθηκαν σε μία δυνατή πόλη. Έφτασε να έχει μέχρι και 40.000 πληθυσμό στην ακμή της και έκοβε αυτόνομο νόμισμα. Υπήρξε γενέτειρα μεγάλων ποιητών όπως ο Κλονάς και η Ανύτη.

Ο μεγάλος ιστορικός Αρίανθος ήταν Τεγεάτης όπως και ο τραγικός ποιητής Αρίσταρχος, οι νομοθέτες Αντισθένης και Κρίσος, οι ήρωες Αγκαίος, Έποχος, Έχεμος, Αγαπήνορας, η Αταλάντη και η Διοτίμα. Ένα πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων δηλαδή είδαν το φως στην Τεγέα.


Προβολή Αρχαίο Θέατρο Τεγέας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly

Top