Ακρόπολη Νεστάνης

Ακρόπολη Νεστάνης

Η όμορφη Νεστάνη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Αρτεμίσιου όρους σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από την Τρίπολη. Είναι ο οικισμός που υποδέχεται στην Αρκαδία, πρώτος αυτός, τον ταξιδιώτη καθώς έρχεται από Αθήνα. Το όνομα Νεστάνη προέρχεται από τη λέξη «νόστος» και σημαίνει βέβαια την ανάγκη για επαναφορά του ξενιτεμένου στη γενέθλια γη. Είναι ένας αμφιθεατρικός οικισμός με όμορφη πλατεία, πολλά πλατάνια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Στο πίσω μέρος του χωριού υπάρχει ο απότομος και αινιγματικός Γουλάς. Είναι ένα μοναδικό ύψωμα  που φιλοξενεί το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπήκοου και ίσως και αρχαίο ιερό της Δήμητρας. Στο λόφο γίνεται με ενθουσιασμό  ο εορτασμός της χάρης του Αγίου Γεωργίου, απηχώντας με βεβαιότητα τις αρχαίες τιμές στη χάρη της Δήμητρας. Η ακρόπολη της Νεστάνης είναι πανάρχαια. Τα τείχη της και ο πύργος, τα σωζώμενα δηλαδή σήμερα μέρη, είναι πελασγικά.

Ο περίβολος του τείχους έκλεινε στην αγκαλιά του κοντά έξι στρέμματα. Κατά διαστήματα η τοιχοποιία διεκόπτετο από άλλους πύργους. Πέντε μεγάλοι ογκόλιθοι στην κορυφή του λόφου μαρτυρούν την ύπαρξη σπουδαίου αρχαϊκού ανακτόρου. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες αρκαδικές θέσεις. Η μικρή πολιτεία εντός των τειχών άκμασε ανάμεσα στον 5ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. Υπήρχε σε μικρή απόσταση σπουδαίο ιερό της Δήμητρας. Στους πρόποδες του λόφου μαρτυρείται η κρήνη του Φιλίππου.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 15 χλμ.


Προβολή Ακρόπολη Νεστάνης σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly, PDF & Email

Top