Μητρόπολη Μουχλίου

Μητρόπολη Μουχλίου

Το Μούχλι είναι μια κανονική καστροπολιτεία με μεγάλη ιστορία και θρύλους. Βρίσκεται σε κωνοειδή οχυρό λόφο του Παρθένιου Όρους. Ιδρύθηκε το μακρινό 1295 από το στρατηγό Ανδρόνικο Ασάν, συγγενή των Παλαιολόγων.

Αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά της ύστερης βυζαντινής αυτοκρατορίας, σταθμός των στρατευμάτων και μεγάλο πολιτισμικό και θρησκευτικό κέντρο με δική του μητρόπολη. Υπάρχει μάλιστα σχέση με την Παναγία του Μουχλίου στην Αιώνια Κωνσταντινούπολη, μιας και υπάρχουν μαρτυρίες πως αυτή, η της Πόλης, ιδρύθηκε από Αρκάδες.

Η Αρκαδική μητρόπολη είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ανεγέρθηκε κάπου στα 1281. Είναι άρρηκτα δεμένη με την ύστερη βυζαντινή αυτοκρατορία. Γι’ αυτό και απηχεί τους θρύλους της άλωσης και των εθνεγέρσεων.

Η προφορική παράδοση επιμένει πως τις νύχτες πριν από κρίσιμες στιγμές και γεγονότα οι καμπάνες της μητρόπολης – φυγαδευμένες πια και άφαντες- χτυπούν και σημαίνουν τον κίνδυνο. Και ανέμελοι περιπατητές μαρτυρούν πως έχουν ακούσει ψαλμουδιές να έρχονται από το σεβάσμιο και σεπτό σώμα του ναού.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 15 χλμ.


Προβολή Μητρόπολη Μουχλίου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly

Top