Τα Ταμπούρια του Κολοκοτρώνη

Τα Ταμπούρια του Κολοκοτρώνη

Έτσι έμειναν στην ιστορία, τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη, αφού ο Γέρος του Μοριά τα άγιασε με τον αγώνα του. Πρόκειται για τα τρίκορφα, μια σειρά βουνοκορφών στο όρος Μαίναλο. Ήδη από την περίοδο των Ορλοφικών, το 1770, ταμπουρώνονται εδώ οι αδάμαστοι Έλληνες. Από εδώ εξορμούσε ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, πατέρας του Γέρου.

Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, ο Κολοκοτρώνης αποφασίζει και στήνει εδώ το αρχηγείο του. Και τότε είναι που φτιάχνονται τα περίφημα ταμπούρια, τα οχυρά. Έχουν στρατοπεδεύσει σε αυτά ο Υψηλάντης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Μαυροκορδάτος, ο Γιατράκος και πόσοι άλλοι. Κοντολογίς από αυτές τις κορυφές έχει περάσει όλη η γνωστή μας ιστορία.

Εδώ δόθηκε η Μάχη των τρικόρφων στις 23 Ιουνίου του 1825. Το κεντρικό ταμπούρι, που ήταν του Κολοκοτρώνη, εποπτεύει όλο το πεδίο της Τρίπολης. Μια επιστολή με ημερομηνία 31 Αυγούστου 1821 γράφει: «Μακάριες εσείς οι πέτρες των Τρικόρφων που είστε προορισμένες να γίνετε αυτόκτιστα μετερίζια των Ελλήνων στον πόλεμό τους εναντίον των απογόνων των Περσιάνων.

Ο πρίγκιπας Υψηλάντης, που δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν απλό στρατιώτη, επάνω σ’ αυτές τις πέτρες κοιμάται και κακονυχτάει.». ‘Εχει την υπογραφή του Πρίγκιπα.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 23 χλμ.


Προβολή ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly, PDF & Email

Top