Στο δρόμο της Δημοκρατίας, της παράδοσης και της τέχνης

Στο δρόμο της Δημοκρατίας, της παράδοσης και της τέχνης

Διαδρομή: Τρίπολη – Λεβίδι – Μουσείο Παπαναστασίου – Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας – Αρχαίος Ορχομενός – Παναγία Κανδήλας – Κανδήλα

 

Το Λεβίδι έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Τρίπολης. Προβάλλει αναπάντεχα σε μια όμορφη στροφή του δρόμου από Τρίπολη προς Ολυμπία. Είναι ένα ξεχωριστό κεφαλοχώρι, με μεγάλη ιστορία. Υπήρξε γενέτειρα του πατέρα της Δημοκρατίας, του Μεγάλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Το Λεβίδι έχει κρατήσει αλώβητο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Οι ταξιδιώτες έρχονται κάθε εποχή του χρόνου για να απολαύσουν όλες τις πτυχές του πανέμορφου τοπίου. Απέραντο δάσος και πολλά μονοπάτια ανοίγονται γύρω από το Λεβίδι οδηγώντας σε μικρούς οικισμούς και κρυμμένες ομορφιές. Μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, καταπληκτικά εστιατόρια και ξενώνες συνθέτουν το φιλόξενο χαρακτήρα της περιοχής.

Στο Λεβίδι λειτουργεί το Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ως φόρος τιμής και μνήμης στον μεγάλο αγωνιστή. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας. Φιλοξενεί τη Συλλογή του Γιώργου Ι. Χριστοδουλόπουλου, με χαρακτικά και σχέδια Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης φιλοξενεί μια πολύ πλούσια βιβλιοθήκη με θέμα την αρκαδική πραγματικότητα. Η περιήγηση στο Λεβίδι, πέρα από την ομορφιά του τοπίου, προσφέρει και μεγάλες συγκινήσεις στους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη.

Στο δρόμο από το Λεβίδι προς την Κανδήλα βρίσκεται ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες πόλεις της Αρκαδίας στην οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα έδρευαν οι βασιλικοί οίκοι.

Δέκα χιλιόμετρα μετά το Λεβίδι βρίσκεται το χωριό Κανδήλα. Είναι ένας πολύ ζωντανός οικισμός, με πολλούς μόνιμους κατοίκους. Είναι χτισμένο στα 640 μέτρα, στην πεδιάδα κάτω από το μοναδικό Λύρκειο Όρος. Η ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική μιας και οι ταξιδιώτες εκτιμούν ιδιαίτερα το όμορφο αρκαδικό χρώμα του. Οι ντόπιοι προσέχουν ώστε αυτή η ανάπτυξη να μη λαβώσει το χαρακτήρα του τόπου τους. Κρατάνε τις παραδόσεις τους και φροντίζουν η αρχιτεκτονική να μην ξεφεύγει από το γνωστό αρκαδικό μέτρο.

Ο τόπος είναι οχυρός και αθέατος αν δεν πλησιάσει κάποιος. Το πρώτο αρχιτεκτόνημα που ξεκορμίζει μέσα από το πυκνό δάσος είναι η Παναγία της Κανδήλας, καθαγιασμένη από την ίδια τη Θεοτόκο. Αιωρείται πάνω στο ύψωμα του Μισόκαμπου. Πρόκειται για ιστορικότατη μονή. Το τοπίο γύρω είναι μαγευτικό και αφήνει στον ταξιδιώτη αίσθηση πληρότητας και ανάπαυσης.

Η απόσταση που θα διανύσετε είναι 43 χλμ.

Print Friendly

Top