Μια εξερεύνηση σε μνημεία και μυστηριακούς τόπους μέσα στη μοναδική Αρκαδική φύση

Μια εξερεύνηση σε μνημεία και μυστηριακούς τόπους μέσα στη μοναδική Αρκαδική φύση

Διαδρομή: Τρίπολη – Βαλτέτσι – Άλσος Μεταμορφώσεως Αραχαμήτας – Άνω Ασέα – Πηγές Αλφειού Ασέα – Ναός Ποσειδώνα

 

Μια διαδρομή από την Τρίπολη ως τις πηγές του Αλφειού είναι μια εξερεύνηση μέσα στη μοναδική αρκαδική φύση. Όμορφοι και φιλόξενοι οικισμοί αλλά και φυσικά τοπία απέραντης ομορφιάς εναλλάσσονται με σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και μυστηριακούς τόπους.

Πρώτος σταθμός σε αυτήν την περιήγηση είναι το καταπληκτικό Βαλτέτσι. Ιστορικός τόπος, γνωστός για την προσφορά του στην επανάσταση. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένας υπέροχος, ζωντανός οικισμός, αγαπημένος προορισμός των ταξιδευτών. Το χωριό στέκει αναλλοίωτο και πανέμορφο στη χαράδρα του νότιου Μαινάλου, στα 1050 μέτρα υψόμετρο. Πολλές εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και πανηγύρια συγκεντρώνουν τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες, όλο το χρόνο.

Παλιά έδρα του Δήμου Βαλτετσίου ήταν η Ασέα. Είναι η γενέτειρα του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου. Χωρίζεται σε άνω και κάτω χωριό και είναι προσφιλής προορισμός. Το ίδιο το χωριό κρατάει με επιμονή τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, είναι πανέμορφο και πολύ φιλόξενο. Οι ταξιδιώτες φτάνουν εδώ για να χαρούν την απέραντη φύση αλλά και να θαυμάσουν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Τα ερείπια του ναού αποδίδονται στον Ποσειδώνα, ενώ φαίνεται πως ίσως να λατρεύτηκε στον ίδιο χώρο και η Αθηνά. Τα υπάρχοντα ευρήματα ανήκουν στους ελληνιστικούς κυρίως χρόνους, αλλά σαφώς η περιοχή υπήρξε κατοικημένη από τη βαθιά αρχαιότητα. Υπάρχουν ευρήματα που αφορούν τον προϊστορικό οικισμό. Το Παλιόκαστρο εποπτεύει όλη τη Μαντινεία και υπέροχα μονοπάτια ξετυλίγονται γύρω από την Ασέα. Στην κορυφή του παντεπόπτη Προφήτη Ηλία βρίσκονται τα θεμέλια αρχαίου ιερού.

Μέσα στην ομορφιά του τοπίου, πάνω σε ένα γαλήνιο ύψωμα βρίσκεται το Σπετσεροπούλειο άλσος, θαυμάσιος τόπος για έναν αργό περίπατο. Εδώ γίνονται γιορτές που τιμούν τα μοναδικά κρασιά της Μαντινείας και ο τόπος πλημμυρίζει από επισκέπτες. Σε μικρή απόσταση από την Κάτω Ασέα ο Παυσανίας εντοπίζει την πηγή του ποταμού Αλφειού. Υπήρξε μάλιστα και κρήνη που «έπιανε» το νερό, γνωστή με το όνομα Φραγκόβρυσο. Η κρήνη δεν σώζεται, όμως τα νερά σχηματίζουν ένα γοητευτικό μικρό ρέμα, τόπο συνάντησης των νυμφών. Από αυτή τη νερομάνα και δύο πηγές νοτιοανατολικά πηγάζει ο Άνω Ρους του Αλφειού και ο Ευρώτας.

Μέσα σε αυτό το μαγευτικό σκηνικό φωλιάζει το άλσος της Μεταμορφώσεως, ένας τόπος βγαλμένος από το όνειρο. Εδώ γίνεται η μεγάλη γιορτή της Μεταμορφώσεως, αλλά και γιορτές για να τιμηθεί ο εξαιρετικός οίνος, επιβίωση των αρχαίων μαντινικών εθίμων. Από το άλσος ξανοίγεται ο δρόμος για τους Αραχαμίτες, έναν παραδοσιακό οικισμό με θαυμάσιο χρώμα. Η διαδρομή είναι πνιγμένη στις καστανιές. Μπροστά από το καταπράσινο χωριό βρίσκεται το φαράγγι του Ελισσώνα, που σήμερα ονομάζεται Μπαρμπουσάνα. Η φύση είναι εντελώς παρθένα, η ρεματιά αυλακώνει και δροσίζει το δάσος, ο ταξιδιώτης χάνει την αίσθηση του χρόνου. Ο τόπος έρχεται να δικαιώσει τους λάτρεις της Αρκαδίας που επιμένουν πως πρόκειται για παράδεισο.

Η απόσταση που θα διανύσετε είναι 27 χλμ.

Print Friendly

Top