Απόλυτη επαφή με την αρχέγονη φύση

Απόλυτη επαφή με την αρχέγονη φύση

Διαδρομή: Τρίπολη – Μανθυρέα – Κερασιά – Βλαχοκερασιά – Δάσος Σκιρίτιδας – Οικολογική Φάρμα στις Κολλίνες

 

Βγαίνοντας μια βόλτα έξω από την Τρίπολη υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές. Το τελευταίο χωριό της Τεγέας στο δρόμο για τη Σπάρτη είναι η Μανθυρέα. Η περιοχή κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, μιας και το Μανθουρικό πεδίο είναι πάρα πολύ εύφορο. Το χωριό έχει απέραντη θέα σε όλο το οροπέδιο μέχρι τη λίμνη Τάκα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Από τη Μανθυρέα περνάει ο ταξιδιώτης στην επικράτεια της Σκιρίτιδας. Μια πανέμορφη φύση, με άφθονα νερά και οργιώδη βλάστηση. Η Κερασιά και η Βλαχοκερασιά, τα σχεδόν δίδυμα αυτά χωριά είναι δυο αγκαλιές μέσα στη φύση. Αναφορά στην Κερασιά και τη γύρω περιοχή υπάρχει ήδη από τον Ξενοφώντα. Στις αρχές του 20ου αιώνα ήρθαν στο φως τα ερείπια της αρχαίας πόλης Οίον που μνημονεύεται από τους ιστορικούς ως κατοικημένη τουλάχιστον από τον 6ο προ Χριστού αιώνα. Υπήρχε ιερό της Δήμητρας καθώς και υδραγωγείο και θέατρο. Σώζονται ακόμα σπαράγματα του αρχαίου τείχους. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό.

Στη Σκιρίτιδα καλλιεργείται με αγάπη η περιβόητη ποικιλία μήλων, τα Μήλα Delicious Πιλαφά. Πρόκειται για ένα μοναδικό φρούτο, γεμάτο άρωμα. Το Δάσος της Σκιρίτιδας είναι ένα κομμάτι από τον παράδεισο. Γάργαρα νερά δροσίζουν ένα υπέροχο δάσος από δρύες, έλατα, πεύκα, πλατάνια και καστανιές. Θαυμάσια μονοπάτια προσφέρονται για στοχαστικούς περιπάτους και επαφή με τη φύση.

Αξίζει να συνεχίσει κάποιος το δρόμο προς τις Κολλίνες. Είναι ένα καταπληκτικό χωριό που ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος. Δεκαπέντε χιλιόμετρα πάνω από το χωριό βρίσκεται η οικολογική φάρμα της περιοχής. Πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα που λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στη φύση. Είναι πραγματικά μια κιβωτός ζωής. Όλων των ειδών τα κατοικίδια, μέχρι στρουθοκάμηλοι, χαίρονται τις φροντίδες του ανθρώπου. Εκτείνεται σε μια απέραντη έκταση και είναι επισκέψιμη. Αγελάδες, αγριογούρουνα, πάπιες και χήνες, άλογα, κατσικάκια και πανέμορφα αρνάκια περιφέρονται γεμάτα αθωότητα στο υπέροχο τοπίο. Ο επισκέπτης νιώθει πως βρίσκεται σε έναν τόπο αρχέγονο, όπου η ζωή αποκτά πραγματικό νόημα.

Η απόσταση που θα διανύσετε είναι 35 χλμ.

Print Friendly

Top