Τα εξωκλήσια της Τρίπολης

Τα εξωκλήσια της Τρίπολης

Εικοσιτέσσερα ξωκλήσια, εικοσιτέσσερα ευλαβικά σεβάσματα στεφανώνουν και προστατεύουν την Τρίπολη. Καθένα με την ιστορία του, τα θαύματά του και τους θρύλους του. Στο ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στάθηκε να πάρει δύναμη ο Κολοκοτρώνης πριν την Άλωση της Τριπολιτσάς. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό μάλιστα σημείο στο βράχο που το λένε «κάθισμα του Κολοκοτρώνη».

Ο επισκέπτης θα τα βρει τα εκκλησάκια φροντισμένα και ζωντανά. Κι αυτό χάρη σε μια δυνατή παράδοση που δείχνει το θρησκευτικό ήθος της Τρίπολης. Οι Άγιοι προστατεύουν τους ανθρώπους. Κι οι άνθρωποι με τη σειρά τους προστατεύουν τους οίκους των Αγίων. Κάθε ξωκλήσι τελεί υπό την αιγίδα συγκεκριμένου σωματείου ή επαγγελματικού συλλόγου, σε μια δοσοληψία υψηλής πνευματικότητας. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος μεριμνά για τους Αγίους Θεοδώρους. Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων μεριμνά για τον «Άη – Δημητράκο», όπως ονομάζεται με οικειότητα ο λατρεμένος Άγιος Δημήτριος.

Ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Ιωάννης και ο παντεπόπτης Άη Λιας, μαζί με όλο το στεφάνι των ναϊδρίων που στολίζουν την Τρίπολη περιμένουν τους στρατοκόπους. Με τη γαλήνη και τη θέα και με την κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι οι παντοτινοί φύλακες του διαβάτη.

Print Friendly

Top