Επίσκεψη στα Μουσεία

Όταν βρεθεί κάποιος στην Τρίπολη νιώθει αυθόρμητα την ανάγκη να επισκεφθεί τα μουσεία της. Πέρα από το γεγονός ότι η ίδια η πόλη είναι μια ιστορική παρακαταθήκη, στα μουσεία της είναι προφυλαγμένη η ιστορία του ανθρώπου. Όλες οι εκφάνσεις της αρκαδικής ζωής βρίσκονται στις προθήκες των σημαντικών μουσείων της Τρίπολης.

Η Αρκαδία είναι μια γη που έκανε ακόμα και τους αρχαίους πολιτισμούς να απορούν. Ήταν ήδη πολύ αρχαία, όπως λέει ο Αριστοτέλης. Και αυτό είναι φανερό παντού.

Μια περιήγηση στα μουσεία, με αργό βήμα, αποκαλύπτει στον επισκέπτη μια αδιανόητη πραγματικότητα. Αν συνδυάσει μια βόλτα στο αρχαιολογικό και μετά στο λαογραφικό μουσείο, θα παρατηρήσει εκστατικός τη συνέχεια του πολιτισμού μέσα από τους αιώνες. Θα καταλάβει ότι ενώ γύρω η πόλη είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη, ανήκει ουσιαστικά σε ένα άλλο κόσμο. Στον κόσμο της Αρκαδίας. Αναλλοίωτο και άφθαρτο. Αν έχει ο ταξιδιώτης ξεκουραστεί σε ένα καφενέ κι έχει παρατηρήσει τα πρόσωπα των ανθρώπων, των ντόπιων και μετά σηκώσει τα μάτια του στο άγαλμα ενός ποιμένα από τον 5 προ Χριστού αιώνα, θα καταλάβει ότι ο Αρκάς Άνθρωπος είναι πάντα ζωντανός, πάντα ο ίδιος. Είναι αυτός που παράγει με επιμονή τον πολιτισμό του. Και θα ξέρει ο παρατηρητικός επισκέπτης πως ό,τι αυτή τη στιγμή χαίρεται και απολαμβάνει, θα γίνουν η ιστορία του αύριο, γιατί θα αξίζουν τον κόπο να πλουτίσουν ένα μουσείο.

Top