Τοπικά προϊόντα

Τοπικά προϊόντα

Ένας τόπος που χάνει την παράδοσή του, χάνει και το μέλλον του. Η Αρκαδία, ευτυχώς, είναι προσηλωμένη στην παράδοσή της, την τιμάει και την προβάλει. Τα προϊόντα της γης είναι αυθεντικά. Η κτηνοτροφία ασκείται με το σεβασμό που υπήρχε πάντα. Τα κρασιά κερδίζουν διακρίσεις και τιμές ακριβώς λόγω της μεγάλης, αρχέγονης επαφής των Αρκάδων με την οινική παράδοση. Τα τεχνουργήματα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης απηχούν τη γνώση αιώνων.

Η Αρκαδική γη παράγει τα πάντα. Οι μικρές διαφορές στο κλίμα δημιουργούν ιδιαίτερες ποικιλίες και μια νοστιμιά που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Οι πατάτες της Τεγέας χρυσίζουν. Το Λιθοβούνι δίνει σκόρδα ντελικάτα, όλο γεύση. Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι μοναδικά. Τα κάστανα της Σκιρίδας είναι τόσο γλυκά και τρυφερά που μπορεί κάποιος να τα φάει χωρίς να τα βράσει ούτε να τα ψήσει. Τα μήλα Delicious Πιλαφά έχουν αναγνωριστεί για την ανώτερη ποιότητά τους και έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Τα γαλακτοκομικά της Αρκαδίας είναι περιζήτητα σε όλες τις αγορές. Η γραβιέρα Τριπόλεως με την πικάντικη γεύση και το πλούσιο σώμα γίνεται κυριολεκτικά ανάρπαστη. Φέτα, μυζήθρα, και ζυμαρικά φτιαγμένα από εντόπιας παραγωγής γάλα, με αυθεντικές χιλιόχρονες συνταγές, είναι οι γευστικοί πρεσβευτές της Αρκαδίας.

Οι «κρεοί μεζέδες», φτιαγμένοι από το τρυφερό κρέας των ντόπιων αιγοπροβάτων είναι πραγματική απόλαυση. Τίποτα καλύτερο από έναν καγιανά με παστό και ντομάτα δίπλα στο τζάκι. Οι επαγγελματίες στην Τρίπολη και παντού τριγύρω είναι περήφανοι όταν προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα των κόπων τους.

Η Μαντινειακή γη έχει δώσει τόσο εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιού που από την αρχαιότητα ήδη ήταν ξακουστές. Η παράδοση συνεχίζεται από αμπελουργούς και οινοποιούς με πάθος για το κρασί και την ιστορία του. Τα κρασιά της Μαντινείας είναι αναγνωρισμένα ως ανώτερης ποιότητος και εξάγονται σε απαιτητικές αγορές.

Υφαντά και ξυλόγλυπτα, παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη, χαλκερά και κεντήματα είναι λίγα μόνο από τα δείγματα της αρκαδικής τέχνης που μπορεί να βρει κάποιος στην Αρκαδία. Γυναίκες που ποτέ δεν αποκόπηκαν από τις ρίζες τους και τεχνίτες που έμαθαν την τέχνη από τον πατέρα τους και τον παππού τους συνεχίζουν αδιάλειπτα την προσφορά τους. Στα χωριά και στην Τρίπολη, σε κάθε γωνιά της Αρκαδίας, μπορεί ο ταξιδιώτης να βρει ένα αυθεντικό έργο τέχνης. Τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται είναι αρχέγονα, οι τεχνικές πατροπαράδοτες. Φυτικά μοτίβα στα υφαντά, γεωμετρικές συμμετρίες στα κεντήματα, χρώματα και υλικά μοναδικά, δίνουν μια ευκαιρία στους σημερινούς ανθρώπους να νιώσουν τη μαγεία ενός παρελθόντος που στην Αρκαδία δεν έσβησε ποτέ.

Print Friendly

Top