Γαστρονομία

Γαστρονομία

Κάθε χωριό και κάθε πόλη της Αρκαδίας έχει τη δική του γαστρονομική παράδοση. Η βάση είναι κοινή, τα αναλλοίωτα αρκαδικά προϊόντα. Με τέτοια μοναδικά υλικά εννοείται ότι η αρκαδική κουζίνα έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη. Είναι απλή στη βάση της, με μια στέρεη παράδοση. Τα ίδια εδέσματα που θα δοκιμάσει ο ταξιδιώτης, τα γεύονταν κι ο Παυσανίας κι οι μυσταγωγοί του Διονύσου στις ολονύκτιες τελετές τους. Πρόκειται για μια σοφή μαγειρική, ισόρροπη, με μεγάλη αρμονία στις γεύσεις. Τα πρωταρχικά υλικά είναι εκλεκτά κρέατα, κυρίως τα εξαιρετικά ντόπια κατσίκια και πρόβατα, τα βιολογικά λαχανικά, τα μυριστικά βοτάνια και τα αυθεντικά τυροκομικά.

Το ψωμί της Αρκαδίας είναι ξεχωριστή περίπτωση. Λόγω του πολύ καλού νερού γίνονται πολύ εύγευστα. Παραδοσιακοί φούρνοι λειτουργούν ακόμα σε πολλά χωριά αλλά και στην ίδια την Τρίπολη.

Το κρασί της Μαντινείας, ξακουστό από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, είναι μαζί με τα άλλα κρασιά της Αρκαδίας το άριστο συνοδευτικό της ευωχίας των γεύσεων.

Τραχανάς, μυρωδικό παστό, πηχτή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα είναι γεύσεις γεμάτες νοσταλγία που μπορεί ο καθένας να βρει στην Αρκαδία.

Τα γλυκά είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Οι πολλοί καρποί, κάστανα, μήλα, καρύδια, κυδώνια, κεράσια, αχλάδια, συνταιριάζονται με τέχνη για να ολοκληρωθεί η απόλαυση του γεύματος. Τα γλυκά του κουταλιού είναι ξακουστά για τα αρώματά τους, μιας και το ορεινό κλίμα δίνει πολύ αρωματικά φρούτα. Τα γλυκά του ταψιού έχουν μεγάλη παράδοση και φτιάχνονται με παλιές, αυθεντικές συνταγές. Οι σφίγγοι με μέλι και κανέλα, η γαλόπιτα, οι εργολάβοι, η μουσταλευριά, φτιάχνονται ακόμα στην Αρκαδία όπως φτιάχνονταν όχι απλά πριν 2 και 3 αιώνες, αλλά από την αρχή που υπήρξε πολιτισμός.

Η γαστρονομία της Αρκαδίας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που θέλγει με την απλότητα και την καθαρότητά της. Στα τόσα και τόσα μαγαζιά, στις ταβερνούλες και τα εστιατόρια η παράδοση αυτή προσφέρεται στους ταξιδιώτες με αφοσίωση και φροντίδα.


Στην Τρίπολη μπορεί να βρει κανείς ένα μοναδικό ηδύποτο. Λέγεται ΤΙΠΟΤΑ. Δημιουργήθηκε το 1949 από τον ευφάνταστο ποτοποιό Νικόλαο Μπίρη. Το έφτιαξε για να το προσφέρει, με παιγνιώδη διάθεση, σε αυτούς που όταν τους ρωτούσε «τι θα πάρετε» απαντούσαν «τίποτα». Ένα μοναδικό λικέρ, με μια όμορφη μικρή ιστορία που φέρνει χαμόγελο και νοσταλγία.

Print Friendly

Top