Πού θα φάτε

Πού θα φάτε

Ο πολιτισμός της τροφής μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται αντικείμενο μελέτης και σεβασμού. Η Αρκαδία, ευτυχώς, στα χρόνια που η ταχύτητα ήταν πιο σημαντική από την ποιότητα, δεν ακολούθησε το πνεύμα των καιρών. Οι άνθρωποι αγαπούν αυτό που ξέρουν να κάνουν, να φροντίζουν τη γη τους όπως πάντα.

Το πολύμορφο του τοπίου ευνόησε τις μικρές, τοπικές παραγωγές. Η Αρκαδική κουζίνα είναι από τις πιο αυθεντικές όλης της Ελλάδας. Απλή στη φιλοσοφία της, στηρίζεται στα εκλεκτά υλικά. Ελιές, λάδι, κρασί, όσπρια, μέλι, μαρμελάδες, μήλα και καρύδια, τυριά και εκλεκτά κρέατα είναι ενδεικτικά προϊόντα της αρκαδικής γης που ποτέ δεν αλλοιώθηκε η ποιότητά τους.

Ταιριασμένα σοφά με πανάρχαιες, στέρεες συνταγές δημιουργούν μια πανδαισία που εκτός των άλλων λειτουργεί και σαν σχολειό για τη γεύση. Λίγο αρνάκι πασχαλιάτικο στην Τρίπολη, ή ένα παστό με αυγά στη Βυτίνα δεν είναι απλά φαγητό. Είναι τροφή και θρέψη. Είναι ιστορία και πολιτισμός.

Η γαστριμαργική παράδοση της Αρκαδίας είναι τεράστια. Όταν κάποιος ξεκινάει να ανακαλύψει την Αρκαδία, πρέπει να το κάνει με όλες του τις αισθήσεις.

Αρώματα και γεύσεις περιμένουν τους ταξιδιώτες για να τους μυήσουν στα μυστικά της παράδοσης. Στο Λεβίδι, στην Κάψια, στου Καρδαρά, στο Ελαιοχώρι, στην Αλωνίσταινα, στο Χρυσοβίτσι, σε όλα τα χωριά, υπάρχουν φιλόξενα μαγαζιά, πραγματικά στολίδια.

Γύρω από το τραπέζι, με θαυμάσιο κόκκινο κρασί, μπορεί κάποιος να θυμηθεί πώς είναι η πραγματική ζωή. Και είναι σίγουρο πως οι καλόκαρδοι Αρκάδες, μαζί με τα προϊόντα που θα πάρει η παρέα μαζί της, θα δώσουν και μια σπάνια συνταγή, ένα μυστικό γεύσης που θα κάνει την καθημερινότητα γιορτινή.

Print Friendly

Top