Χρυσοβίτσι

Χρυσοβίτσι

Από τα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά της Τρίπολης και σε απόσταση 21 χιλιομέτρων. Έχει και αυτό κηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής του. Ως οργανωμένος οικισμός υπάρχει ήδη από το 15ο αιώνα. Αναφέρεται σε διάφορα έγγραφα είτε με λατινικούς χαρακτήρες είτε παραφθαρμένο σε Ξωβίτσι.

Στην επανάσταση έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Υπήρξε ορμητήριο και στρατόπεδο των εξεγερμένων Ελλήνων. Εδώ είχε το ιδιαίτερο γραφείο του ο Γέρος του Μοριά με γραμματέα του τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο από το Ζυγοβίτσι. Πολλά παλικάρια είχαν σα γενέτειρά τους το Χρυσοβίτσι, όπως ο ξακουστός Κουντάνης, ξάδερφος του Κολοκοτρώνη. Στις δύσκολες στιγμές του αγώνα ο Γέρος ήρθε στην Παναγία στο Χρυσοβίτσι να βρει παρηγοριά και λέγεται πως η εικόνα της δάκρυσε. Στο χωριό λειτουργεί σε παλιό εργοστάσιο ξυλείας το μουσείο δασικής ιστορίας.

Όπως και σε όλη την Αρκαδία οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και έχουν φροντίσει να υπάρχουν άρτιες υποδομές και υπηρεσίες για τους ανθρώπους που θα έρθουν να μείνουν στο ιστορικό Χρυσοβίτσι.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 21 χλμ.


Προβολή Χρυσοβίτσι σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly

Top