Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου

Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου

Στο πανάρχαιο και ιερό ύψωμα του Γουλά, στη Νεστάνη, βρίσκεται η παναγία η Γοργοεπήκοος. Είναι ένα άριστο παράδειγμα λατρευτικής συνέχειας, μιας και ο λόφος υπήρξε πάντα αφιερωμένος σε γυναικεία έκφάνση του θείου.

Εικάζεται πως η μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, από τον Αλέξιο Κομνηνό. Βεβαιωμένα όμως από έγγραφα ξέρουμε πως ήταν σε λειτουργία από το 1536 μ.Χ. Τη ζώνουν διάφορα σπαράγματα των αρχαϊκών και των πρωτοχριστιανικών χρόνων, αυξάνοντας τη γοητεία της και τη σημασία της. Εποπτεύει προνομιακά το Μαντινικό πεδίο από τα 680 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική, εξαιρετικής ναοδομίας. Προβάλει ανάμεσα στα πεύκα με το όμορφο λίθινο μονοπάτι να οδηγεί στην καρδιά της μονής. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Εορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 του Αυγούστου και οι πιστοί συρρέουν στη χάρη της. Εορτάζει επίσης πάνδημα την πρώτη Οκτωβρίου.

Η θαυματουργή εικόνα που φυλάσσεται εδώ αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Η μονή έχει στη φύλαξή της σπουδαία κειμήλια, εικόνες, χειρόγραφα βιβλία, περγαμηνές. Εδώ επίσης αναπαύονται λείψανα οσίων και αγίων, μεγάλης λατρευτικής σημασίας.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 15 χλμ.


Προβολή Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly

Top