Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδήλας

Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδήλας

Οι μοναχές στην Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδύλας έχουν αναλάβει το γλυκύ καθήκον να κρατούν άσβεστη τη φλόγα της πίστης. Κυριολεκτικά όμως. Αυτή η χαριτωμένη μονή χτίστηκε όχι εκεί που σκόπευαν οι άνθρωποι αλλά εκεί που υπέδειξε το Άγιο φως.

Στο μικρό σπηλαιώδη αρχικά ναό μια επίμονη λάμψη υπέδειξε στους πιστούς πού προκρίνει η Παναγία να την τιμήσουν. Αυτό έγινε στα 1650. Από τότε στέκεται φρουρός ανάμεσα στον Ολίγυρτο και το όρος Tραχύ. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πλήθος κελιών έχουν λαξευτεί στα απόκρημνα βράχια. Δυστυχώς οι πυρκαγιές στα χρόνια του αγώνα κατέστρεψαν τα αρχεία και χάθηκε μέγα μέρος της ιστορίας. Ο ναός επεκτάθηκε, έγινε αντρικό μοναστήρι. Με πατριαρχικό γράμμα του Γρηγορίου του Ε’ γίνεται σταυροπηγιακή μονή. Η προσφορά των μοναχών της  στον αγώνα  ήταν τεράστια. Ο ηγούμενος Καλλίνικος υπήρξε κανονικός πολέμαρχος. Ήταν επίσης έμπειρος γιατρός και γι’ αυτό το μοναστήρι έγινε το αναρρωτήριο των παλικαριών. Έτσι η Παναγιά της Κανδήλας πλήρωσε βαρύ τίμημα  με αποτέλεσμα να καταστραφεί το 1820. Το αναστήλωσε όμως η πίστη και από το 1936 λειτουργεί ως γυναικεία. Γαντζωμένη ανάμεσα ουρανό και γη εποπτεύει τη Μαντινεία.

Το όνομα της κορυφής είναι Κρουσταλλές, αλλά οι ντόπιοι το λένε και Τρύπες ή απλά Μοναστήρι. Στην ίδια θέση στην αρχαιότητα υπήρχε ιερό της Αρτέμιδος Κονδυλεάτιδος. Η μονή είναι προσιτή για τον ταξιδιώτη 41 χιλιόμετρα από την Τρίπολη μέσω Λεβιδίου.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 41 χλμ.


Προβολή Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδήλας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly, PDF & Email

Top