Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας

Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας

Το μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας, η μονή των βράχων, είναι γαντζωμένο στο κάστρο του Μπεζενίκου. Το μεσαιωνικό δυναμάρι μοιάζει να προστατεύει το ναό. Πρόκειται για πολύ οχυρό τόπο. Εποπτεύει τη Μαντινεία και είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτο. Αυτός ήταν κι ο λόγος που σε πάμπολλες περιστάσεις έγινε καταφύγιο των κατατρεγμένων.

Στη μονή είναι θαμμένος ο τοπικός ήρωας Αλέξης Νικολάου ή Λεβιδιώτης, ο οποίος είχε καταφύγει στη εδώ με τους συγχωριανούς του στη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Ιμπραήμ, όπως μαθαίνουμε από τα απομνημονεύματα του Φωτάκου. Καταργήθηκε ως μονή από τον Καποδίστρια στα πλαίσια της γενικής κατάργησης των μικρών μονών. Το εξωκλήσι της Παναγίας της Ελεούσας λειτουργούσε έκτοτε και μέχρι το 1892 στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στην ανάληψη. Η μονή πρέπει να είχε σχέσεις με τη θρυλούμενη σπουδαία μονή των Ταξιαρχών στο Λεβίδι.

Ένα παμπάλαιο μονοπάτι ξεκινούσε από το χωριό Μπεζενίκο και διαμέσου του φαραγγιού της Αράπισσας έφτανε ως το κατώφλι της μονής. Η Παναγία η Ελεούσα έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από την πολιτεία.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 33 χλμ.


Προβολή Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly, PDF & Email

Top