Παναγία στο Αρκουδόρεμα

Παναγία στο Αρκουδόρεμα

Το Αρκουδόρεμα είναι από τους πιο ιερούς και κρύφιους χώρους της Αρκαδίας. Βρίσκεται στη μεγάλη χαράδρα του Μαινάλου, κυκλωμένο από τα έλατα.

Εδώ εικάζεται πως λατρευόταν αρχικά η μεγάλη θεότητα της Αρκαδίας, η Άρκτος. Κατόπιν η λατρεία της συγχωνεύθηκε με αυτήν της Αρτέμιδος και συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Εδώ λεγόταν πως υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, της μητέρας του Αρκάδα. Τώρα η ιερή αυτή θέση έχει την εποπτεία της Παναγίας. Η εντοιχισμένη επιγραφή στη δυτική πλευρά του ναού μας πληροφορεί πως χτίστηκε στα 1719. Υπήρξε προσφιλές εκκλησάκι του Κολοκοτρώνη που ήρθε εδώ, σαν λαβωμένο θηρίο, να κλάψει το χαμό του πρωτότοκου γιου του. Η αγιογράφησή της έχει λαϊκότροπα στοιχεία και έχει γίνει από τν ιερέα Γεώργιο Κουλιδά και το γιο του Παναγιώτη. Ο στολισμός της περατώθηκε το 1751. Η υγρασία και ο χρόνος έχουν
«δουλέψει» τις αγιογραφίες προσδίδοντας ακόμα πιο μυστηριακό χαρακτήρα στο εσωτερικό του ναού. Ο ναός είναι μονόχωρος και κεραμοσκεπής.

Το Αρκουδόρεμα είναι ασφαλώς για ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Αρκαδίας. Η οργιώδης φύση, η ηρεμία του τοπίου και η βαθαίωνη σχέση του με το ιερό το καθιστούν πύλη προς μια άλλη πραγματικότητα.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 20 χλμ.

Προβολή Παναγία στο Αρκουδόρεμα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Print Friendly, PDF & Email

Top