Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας

Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας

Η Θεοτόκος τιμάται στην Αρκαδία με πάνω από 25 μονές. Πρόκειται πραγματικά για επικράτεια της Παναγίας. Το Μοναστήρι της Επάνω Χρέπας, που τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ορατό από την Τρίπολη. Ίσταται σε υψόμετρο 1278 μέτρων σε κατάφυτη πλαγιά του Μαίναλου. Αγναντεύει δε όλον τον κάμπο της Μαντινείας έως πέρα στον Πάρνωνα και τον Ταϋγετο.

Είναι το υψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου και λέγεται γι’ αυτό «μπαλκόνι της Τρίπολης». Εδώ φυλάσσεται το Δισκοπότηρο που κοινωνήθηκε ο Γέρος του Μοριά και το Ευαγγέλιο που ασπάστηκε πριν την Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Η θαυματουργή της εικόνα σύμφωνα με την παράδοση διάλεξε η ίδια, με τη χάρη της Παναγίας να εγκατασταθεί στην ελατοβριθή πλαγιά. Η μονή χρίστηκε γύρω στο 1100 και υπήρξε ιστορικό προπύργιο των αγώνων των Ελλήνων.

Η Μονή είναι σταυροπηγιακή. Εορτάζει όχι μόνο στις 15 Αυγούστου αλλά και στις 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Σταυρού. Το καθολικό της είναι καμαροσκέπαστη βασιλική. Η αγιογράφηση μαρτυρείται ακόμα από τα ίχνη που έχει αφήσει ο χρόνος.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 10 χλμ.
[raw][/raw]

Προβολή Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Print Friendly, PDF & Email

Top