Ιερά Μονή Καλτεζών

Ιερά Μονή Καλτεζών

Η Μονή Καλτεζών, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, τον Προφήτη Ηλία και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, απέχει από την Τρίπολη 31 χιλιόμετρα. Βρίσκεται χτισμένη σε έναν πανέμορφο γήλοφο, στις παρυφές του χωριού των Καλτεζών.

Το 1969, μετά από επιφάνεια ενός Σμυρνιού, που κατόπιν εκάρει μοναχός, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου εκεί που σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι στη χάρη του. Το 18ο αιώνα έφτασε να μετράει δύναμη 40 μοναχών. Λειτούργησε σαν πυριτιδαποθήκη στον αγώνα και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες. Εδώ άλλωστε συστάθηκε στις 26 Μαΐου του 1821 η Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία. Και εδώ επίσης, σε αυτήν την ιστορική μονή, είχε προηγηθεί το Μάιο του 1819 η πρώτη συνέλευση των οπλαρχηγών με τους προεστούς που σκοπό είχε την έναρξη του αγώνα. Στα κειμήλια της μονής υπάρχει και το ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκαν τα μέλη της Γερουσίας.

Μεγάλη μορφή υπήρξε ο Ηγούμενος Καλλίνικος Σουρλόπουλος, φλογερός αγωνιστής της επανάστασης, εκτός από άνθρωπος του Θεού. Τα θαύματα που ομολογούνται για τη μονή προσελκύουν πλήθος προσκυνητών.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 31 χλμ.

[raw][/raw]


Προβολή Ιερά Μονή Καλτεζών σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Print Friendly, PDF & Email

Top