Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Το Δάρα βρίσκεται στην Εθνική Οδό 111 Τριπόλεως Πατρών, μετά τα χωριά Λεβίδι και Βλαχέρνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων και αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Φαλκός που αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Ορύξεως (των αρχαίων) ή τού σήμερα λεγόμενου Σαϊτά. Απέχει από την Τρίπολη 40 χλμ και από την Αθήνα 185.

Στο Δάρα λειτουργεί το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού το οποίο συγκεντρώνει, διαφυλάσσει, εκθέτει, ερευνά και αξιοποιεί εκπαιδευτικά και επιστημονικά το υλικό και άυλο λαογραφικό πολιτιστικό περιεχόμενο του χωριού Δάρα και της όμορης γεωγραφικής περιοχής. Αποσκοπεί στην διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να διασωθούν η παράδοση, η ιστορία και τα τοπικά χαρακτηριστικά.»

Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δαραίων με την επιθυμία να αποτελεί ένα παραδειγματικό πολιτιστικό σημείο για κάθε επισκέπτη και φιλοξενεί την αυτοδημιούργητη συλλογή έργων του Ιωάννη Μπακόπουλου (1902-1995), που φέρει ιδιαίτερα καλλιτεχνικά στοιχεία με εγχάρακτες και ανάγλυφες λεπτομέρειες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, η υπογραφή του καλλιτέχνη που είναι εμφανής σε πολλά αντικείμενα τοποθετώντας την στον δικό της διακοσμητικό χώρο.

Η σύγχρονη Μουσειογραφική σύνθεση, που κρίθηκε πρότυπη λόγω του ύφους και των μέσων που χρησιμοποιούνται, βοηθάει τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ξυλογλυπτικής, την τοπική παράδοση και την ιστορική διαδρομή του χωριού.

Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
E-mail: [email protected]
Τηλ : 6973695481, 6974060843

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Top