Απόκριες - στην Αρκαδία γεννήθηκε ο Διόνυσος

Απόκριες – στην Αρκαδία γεννήθηκε ο Διόνυσος

Είναι γνωστή και ευρέως αποδεκτή η σχέση της Αποκριάς με τα πανάρχαια Διονυσιακά Μυστήρια. Ο Διόνυσος γεννιέται στην Αρκαδία. Και μαζί του γεννιέται το θέατρο. Η τραγωδία έχει τις απαρχές της στους θρησκευτικούς θιάσους του Διονύσου. Με τη χρήση της μάσκας οι μύστες δεν παρίσταναν απλά τον Θεό, γινόντουσαν αυτός ο ίδιος ο Θεός.

Η διονυσιακή λατρεία όρισε τη θρησκευτικότητα της Αρκαδίας. Ειδικό τάγμα ιερέων, οι Μελιαστές, ήταν επιφορτισμένο με το καθήκον να διαμοιράζει τον ιερό οίνο. Γυναικεία τάγματα, οι περίφημες Μαινάδες, από τις οποίες παίρνει το όνομά του και το Μαίναλο τιμούσαν με νύκτιες ιεροπραξίες τον λατρευτό Θεό.

Ακριβώς την περίοδο που έχουμε τις απόκριες, στα βουνά και τα ποτάμια της Αρκαδίας ξεχύνονταν οι βακχευτές σε γιορτές που τιμούσαν την ίδια τη ζωή με τον ενιαύσιο κύκλο της. Ο χαριτωμένος Διόνυσος προστάτευε την ιερή μέθη που γινόταν για να εξαγνιστεί ο κάθε άνθρωπος χωριστά και όλη η κοινότητα.

Οι Απόκριες στην Αρκαδία έχουν κρατήσει όλη την αυθεντικότητα των αρχέγονων τελετών. Αξίζει να έρθει κάποιος εδώ και να ενωθεί σε αυτό το μεγάλο πανηγύρι που προοιωνίζει τον ερχομό της άνοιξης και τη νίκη της ζωής.

 

Print Friendly

Top